FAQ

Konto

Hjälp, appen har slutat synka / det går inte att logga in!
Efter att vi flyttat våra servrar (november 2018) har vi märkt att vissa enheter inte läser in den nya adressen korrekt. För vissa har det fungerat att starta om routern och för andra har man behövt rensa appens data. (Oroa dig inte, all din data finns sparad på servern!)

På Android finns det säkerhetskopiering av appar inbyggt, varför det inte hjälper att ominstallera eftersom gammal data då läggs på igen. Gå in i appen Inställningar -> Appar -> Matlistan -> Rensa data (alternativt Lagring -> Rensa data beroende på vilken version av Android man har).

Det finns flera olika sätt att registrera sig på Matlistan; har det någon betydelse vilken man använder?
Nej, välj själv det som är bekvämast ur din synvinkel.

Om jag loggar in med mitt Facebook-konto, hämtar och lagrar Matlistan då någon information som jag har på Facebook?
Ja, ditt namn, användar-ID och länken till din profilbild.

Om jag loggar in med mitt Google-konto, hämtar och lagrar Matlistan då någon information som jag har på Google?
Ja, ditt namn, användar-ID, länken till din profilbild och din e-postadress.

Jag försöker länka mitt konto med en annans men inget verka hända?
Den du länkar med måste logga in och godkänna länkningen för att den ska träda i kraft.

Inmatning av varor i inköpslistan

Kan jag skriva in vilken varutext jag vill?
Självklart! Den enda haken om Matlistan inte kan förstå texten, är att varan inte blir kategoriserad eller automatiskt sorterad.

En av varorna i min lista har ett frågetecken efter texten, vad betyder det?
Det betyder att Matlistan inte kan förstå vad det är för vara; antingen på grund av en okänd varutext eller för att det finns flera varianter (t.ex. färsk och fryst) av samma vara. Den automatiska sorteringen behöver veta vilken variant du har tänkt köpa eftersom de oftast har olika placering i butik.

Jag tycker att det saknas en vara i Matlistans varulista..?
Alla varutexter som användarna har skrivit, och som Matlistan inte kunnat förstå, går vi regelbundet igenom manuellt för att hjälpa Matlistan att förstå bättre.

Hur skapas listan med favoritvaror? Jag verkar inte kunna ändra den?
Fram tills du har besökt en butik, kommer du att se en lista med de varor som alla användare handlar mest. Efter första besöker, kommer listan att enbart visa de varor du själv handlar mest. Det går tyvärr inte att ändra listan i dagsläget men den möjligheten kommer senare

Recept

Hur sparar jag recept?
Matlistan har inga egna recept utan erbjuder en möjlighet att spara recept från vilken receptsajt du vill. När du har hittat ett recept du vill laga, kan du med ett par klick lägga till receptet till din planering och ingredienserna du behöver handla till inköpslistan. Läs mer här »

Automatisk sortering av varor

Jag har skrivit in ett antal varor i listan, men de sorteras inte automatiskt?
Detta kan bero på flera orsaker:

  • Matlistan kan inte förstå din varutext. Detta ser du genom att det blir frågetecken efter varutexten i inköpslistan.
  • I just din butik har det inte varit tillräckligt många besök där man har tagit liknande varor som du har i din lista. Den automatiska sorteringen börjar normalt fungera efter två besök i butiken, men ju fler besök desto bättre sortering.
  • Den automatiska sortering har stängts av eftersom du har sorterat varorna manuellt. Detta ser du genom att det står ”Manuellt sorterade varor” när du visar inköpslistan för en butik.

Varifrån kommer informationen som gör att listan kan sorteras automatiskt?
Den automatiska sorteringen bygger på data som samlas in av alla som använder Matlistan i mobilen. Denna data analyseras regelbundet och resulterar i en karta per butik över placeringen av varor. Ju mer och bättre data, desto noggrannare blir kartan.

Behöver jag tänka på något för att sorteringen ska bli bra?
Du får gärna tänka på detta:

  • Matlistan behöver kunna förstå vad du skriver in.
  • Ju fler varor du har i listorna desto bättre data blir det.
  • I butiken, se till att Matlistan vet vilken butik du besöker.
  • I butiken, bocka av en vara i taget så nära varans placering i butiken som möjligt.

Vad händer om butiken flyttar på en vara?
Efter att några besök har genomförts, där man tagit varan på dess nya ställe, kommer den automatiska sorteringen sannolikt att ha upptäckt flytten och placerat varan på dess nya ställe.

Vad händer om jag bockar av varan på fel ställe?
Detta kan medföra att sorteringen blir fel, men då ska även andra ha bockat av varan på ungefär samma ställe som dig. Analysen använder sig av sannolikheter för att räkna ut var varor befinner sig, vilket gör att enstaka fel oftast inte påverkar märkbart.

Butiker

Min butik saknas i listan..?
Vi har lagt till de flesta livsmedelsbutiker i landet (över 3 000 st), men vissa kan saknas. Det går att lägga till en egen butik genom att gå in under ”Butiker” och klicka på ”Sök”. Längst ner på sidan finns då en länk ”Mata in en egen butik”. När du har fyllt i alla fälten där, kan du få automatisk sortering genom dina besök, men ingen annan kommer att se att butiken finns förrän vi har lagt till din butik till den gemensamma listan.

Saknas nåt?

Har ni någon fundering som inte har blivit besvarad ovan, vänligen maila oss på info@matlistan.se.

Scroll to top